Thomas Morgenstern a câÅŸtigat cea de-a doua etapă de Cupă Mondială de la Harrachov, disputată duminică, 9 ianuarie 2011. Concursul a avut de suferit din nou din cauza numeroaselor modificări ale poziÅ£iei barei de start, însă cel mai important eveniment a fost, fără îndoială, stabilirea unui nou record al trambulinei – 215,5 metri, de către Simon Ammann.
Prima manşă nu a început sub cele mai bune auspicii, bara de start fiind fixată de organizatori abia la poziÅ£ia numărul 5, în condiÅ£iile în care la concursul de sâmbătă se pornise de la poziÅ£ia numărul 10!!! Chiar ÅŸi aÅŸa, la finalul primei manÅŸe bara de start ajunsese, incredibil, la poziÅ£ia numărul 3! DeÅŸi aceste schimbări foarte dese, care au implicat ÅŸi un sistem controversat de acordare a compensaÅ£iilor, nu au fost primite foarte bine de public ÅŸi au fost de natură de a da peste cap toate aÅŸteptările privind spectaculozitatea concursului ÅŸi egalitatea de ÅŸanse pentru toÅ£i sportivii, deciziile organizatorilor au dovedit că au acoperire în realitate, măcar în prima manşă.
Cea mai elocventă dovadă în acest sens a fost faptul că deÅŸi Simon Ammann a sărit doar de la poziÅ£ia a treia a barei de start a stabilit un nou record al trambulinei – 215,5 metri, cu un metru ÅŸi jumătate mai mult decât vechiul record. În ciuda acestei performanÅ£e, elveÅ£ianul nu a ocupat decât locul al patrulea la finalul primei manÅŸe, deoarece s-a dezechilibrat la aterizare ÅŸi a atins solul cu palmele, ceea ce i-a atras o penalizare consistentă din partea arbitrilor.
Prima manşă a fost câÅŸtigată de Thomas Morgenstern, care cu o săritură de 211,5 metri ÅŸi 14,7 puncte compensaÅ£ie pentru factorul poartă (câte 7,38 puncte pentru fiecare coborâre a barei de start) a acumulat 215,7 puncte. Pe 2 s-a clasat compatriotul său Wolfgang Loitzl (212,5 metri ÅŸi 202,6 puncte), iar podiumul provizoriu a fost completat de Adam Malysz (Polonia), cu o săritură de 201 metri ÅŸi 199,8 puncte. Clasări bune au mai reuÅŸit ÅŸi Gregor Sclierenzauer ÅŸi reprezentantul gazdelor, Roman Koudelka.
ManÅŸa a doua a început cu acelaÅŸi spectacol nedorit al coborârii barei de start, care tinde să devină un leit-motiv al Cupei Mondiale din acest sezon. După prima săritură, care a măsurat doar 168 de metri (foarte modest având în vedere punctul de construcÅ£ie al trambulinei – 185 de metri – ÅŸi dimensiunea acesteia – 205 metri), organizatorii au umblat din nou la bara de start, care în pauza dintre manÅŸe tocmai revenise la o încurajatoare poziÅ£ie 5.
Decizia nu s-a dovedit de această dată deloc inspirată, nume mari precum Matti Hautamaeki, Martin Schmitt sau Gregor Schlierenzauer având sărituri total ratate (spre exemplu Hautamaeki, ocupantul locului 5 în clasamentul general, a reuÅŸit doar 136 de metri, cu circa 80 de metri mai puÅ£in decât Ammann, iar Martin Schmitt, unul dintre cei mai titraÅ£i săritori din concurs, doar 158 de metri).
Dacă în prima manşă au putut fi admirate 6 sărituri de peste 200 de metri, inclusiv un nou record al trambulinei, manÅŸa secundă a fost mult mai săracă din acest punct de vedere. Singurul care a depăşit pragul celor 200 de metri a fost cehul Roman Koudelka, care graÅ£ie unei sărituri de 211 metri a reuÅŸit să prindă ultima poziÅ£ie a podiumului, declanÅŸând bucuria în tabăra gazdelor. Simon Ammann a sărit foarte bine pentru condiÅ£iile de concurs existente, 197,5 metri, din nou cu peste 4 metri mai mult decât Thomas Morgenstern, însă acea problemă de la aterizare din prima manşă l-a costat în cele din urmă victoria, care i-a revenit, pentru a ÅŸaptea oară în acest sezon, lui “Morgi“.
CâÅŸtigătorul etapei de sâmbătă, Martin Koch, nu a mai strălucit, însă a prins o clasare în Top 10 (locul 9) ÅŸi s-a distanÅ£at de cel mai apropiat săritor în clasamentul general, finlandezul Ville Larinto, care este accidentat ÅŸi nu poate puncta, cel puÅ£in până în luna februarie.
Wolfgang Loitzl, care după prima manşă părea să emită pretenÅ£ii măcar la un loc pe podium, cu 212,5 metri, a avut o a doua săritură mai slabă cu circa 30 de metri, la fel ca în cazul multor sportivi, ÅŸi a trebuit să se mulÅ£umească doar cu locul al cincilea.
Slovenul Robert Kranjec, după locul 4 de sâmbătă, a avut o nouă comportare foarte bună, încheind al ÅŸaselea ÅŸi urcând în clasamentul general până pe locul 20, devenind astfel cel mai bine clasat săritor din micuÅ£ul stat ex-iugoslav (dimensiuni comparabile cu ale Banatului românesc).
În ceea ce-l priveÅŸte pe tânărul (doar 21 de ani), dar foarte galonatul Gregor Schlierenzauer, după o primă manşă bună (locul al ÅŸaptelea) a scăzut nivelul cu circa 30 de metri, la fel ca Loitzl, ÅŸi a căzut în clasament pe locul al 13-lea, pierzând din nou foarte multe puncte.
În primii 10 s-au mai clasat Adam Malysz (locul 4), norvegienii Tom Hilde ÅŸi Bjorn Einar Romoeren (locurile 7 ÅŸi 8) ÅŸi cehul Borek Sedlak, pe 10. Å¢ara gazdă Cehia reuÅŸeÅŸte aÅŸadar o mare performanţă, după foarte mult timp, aceea de a avea din nou 2 sportivi în Top 10 într-o etapă de Cupa Mondială.
În clasamentul general, liderul autoritar Thomas Morgenstern ÅŸi-a mai trecut în cont 100 de puncte, după cele 80 de ieri, beneficiind din plin de absenÅ£a la Harrachov a lui Andy Kofler. Acesta a pierdut ÅŸi locul al doilea în clasamentul general în urma acestei etape, fiind depăşit de Simon Ammann. Adam Malysz ÅŸi Matti Hautamaeki ÅŸi-au păstrat poziÅ£iile, completând în această ordine Top 5.
Clasament Harrachov, 09.01.2011
1. Thomas Morgenstern 414,5 p (211,5 m ÅŸi 193 m)
2. Simon Ammann 404,4 p (215,5 m ÅŸi 197,5 m)
3. Roman Koudelka 401,2 p (208,5 m ÅŸi 211 m)
4. Adam Malysz 388,2 p (201 m ÅŸi 183,5 m)
5. Wolfgang Loitzl 377 p (212,5 ÅŸi 182 m)
Clasament general Cupa Mondială
1. Thomas Morgenstern 1083 p
2. Simon Ammann 681 p
3. Andreas Kofler 621 p
4. Adam Malysz 590 p
5. Matti Hautamaeki 495 p
Sursă foto www.thomasmorgenstern.com
Pag. 5 din 11
| 2 art./pag. | Total 22 art. |
Mâine se desfăşoară prima clasică cu adevărat importantă din acest sezon, Milano-San Remo. Considerată unul
Meciul dintre Shaun Murphy ÅŸi Ricky Walden, ce s-a desfăşurat în cadrul optimilor PTC Grand Final, s-a în
Campionul mondial din 2009 ÅŸi-a apărat tricoul albastru în ultimele 2 etape ale cursei dintre Marea Tireniană Å
În deschiderea meciului cu Utah de săptămâna trecută, Chicago a celebrat împlinirea a 20 de ani de
În Mexic s-a desfăşurat între 3 ÅŸi 6 martie a doua etapă a sezonului 2011 din Campionatul Mondial de ral
Ultima etapă din Paris-Nice nu a adus modificări majore în clasamentul general, deÅŸi cicliÅŸtii au trecut peste
Cea mai lungă etapă din această ediÅ£ie de Tirreno-Adriatico a fost oportună pentru Philippe Gilbert, învingă
ScoÅ£ianul John Higgins nu i-a cedat lui Jamie Cope decât un frame pentru fiecare sesiune de joc ÅŸi s-a impus &ic