Recurs la statistică: din ultimele 23 de finale de Mare Åžlem, doar una s-a disputat fără numele lui Federer sau Nadal pe afiÅŸ. Se întâmpla tot la Melbourne, în urmă cu trei ani, când Novak Djokovic ÅŸi senzaÅ£ia acelui turneu, Jo Wilfried Tsonga, îi eliminau în semifinale pe primii doi jucătorii ai lumii, în minim de seturi.
Enumerarea variantelor de răspuns la întrebarea-titlu nu dă bătăi de cap, cam ca de fiecare dată în ultimii ani. Pentru liderul mondial, un prim obstacol poate veni în optimile de finală, împotriva lui John Isner sau Marin Cilic; croatul a fost surpriza ediÅ£iei trecute, când a ajuns până în semifinale, dar apoi a avut un sezon dezamăgitor, mai ales în raport cu aÅŸteptările pe care le-a provocat prin parcursul său de la Melbourne. Cilic pare să stagneze în ultima vreme, dar rămâne un potenÅ£ial client serios pe hard. În jumătatea inferioară a acestui sfert de tablou îi găsim pe recentul campion de la Auckland, David Ferrer, rusul Mihail Youzhny, ÅŸi nu în ultimul rând, ceea ce constituie capul de afiÅŸ al primei runde, un meci între doi membri din „vechea gardă” ATP, David Nalbandian ÅŸi Lleyton Hewitt.
Într-adevăr, au trecut mai bine de 8 ani de când ei îÅŸi disputau trofeul de la Wimbledon. Istoria mai reÅ£ine o confruntare dramatică de la Melbourne 2005, ÅŸi victoria lui Hewitt în decisiv, cu 10-8, dar ÅŸi sfertul de finală din Cupa Davis, în acelaÅŸi an, la Sidney, disputat într-o atmosferă plină de patimă ÅŸi animozitate, când Nalbandian s-a impus în minim de seturi ÅŸi a adus calificarea echipei Argentinei, ai cărei membri, în momentele de sărbătoare de după meci, n-au ezitat să scandeze sloganuri obscene la adresa lui Lleyton Hewitt… Cu siguranţă, încă un amănunt pentru ca meciul de marÅ£i să nu ducă lipsă de temperament.
Al doilea sfert de tablou e condus de Robin Soderling ÅŸi finalistul de anul trecut, Andy Murray. Pentru suedez se profilează un potenÅ£ial tur 4 periculos, împotriva lui Tsonga, în timp ce pe Murray îl aÅŸteaptă o optime contra lui Baghdatis, Del Potro sau Melzer. Nimic insurmontabil, mai ales că Del Potro este în revenire după un întreg sezon de absenţă.
De fapt, obiectivul clar al scoÅ£ianului este cel puÅ£in repetarea performanÅ£ei din 2010. În privinÅ£a calităţii jocului, nu mai are nimic de demonstrat, pe Nadal l-a învins deja de două ori în turneele majore, ultima dată chiar la Melbourne. Pentru Murray, deblocarea palmaresului în Mare Åžlem pare să depindă de gestionarea presiunii psihice venite atât din exterior, cât poate ÅŸi din interior, ÅŸi de asumarea statutului de potenÅ£ial campion.
Jumătatea inferioară a tabloului e dominată de deÅ£inătorul titlului, Roger Federer, ÅŸi învingătorul din 2008, Novak Djokovic. Până la o posibilă întâlnire în semifinală, Djokovic pare să aibă un traseu puÅ£in mai complicat decât cel al elveÅ£ianului, cu un posibil tur 2 contra gigantului croat Ivo Karlovic, apoi un meci cu Viktor Troicki, ÅŸi un sfert de finală împotriva lui Davydenko sau Verdasco.
Pentru Federer, orizontul este senin: până la semifinală, singurii adversari mai serioÅŸi ar fi Gilles Simon, Sam Querrey sau Mardy Fish (adversarul din primul tur al lui Victor Hănescu), Andy Roddick sau Gael Monfils. Dacă Djokovic trece de posibilul obstacol din sferturi, putem avea parte de o reeditare a recentei semifinale de la US Open.
Va fi Nadal primul jucător, de la Rod Laver, în 1969, care să deÅ£ină în acelaÅŸi timp toate cele patru titluri de Mare Åžlem? Se va impune Federer pentru a 17-a oară într-un turneu major? Va reedita Djokovic succesul de acum trei ani? Va sparge gheaÅ£a Murray ÅŸi va intra în cercul campionilor de Mare Åžlem? Sau vom avea parte de un invitat-surpriză, ca de atâtea ori în ultimii ani la Melbourne (Baghdatis în 2006, Gonzalez în 2007, Tsonga în 2008, Verdasco în 2009, Cilic în 2010)? Răspuns peste două săptămâni.
Pe tabloul feminin, campioana în exerciÅ£iu, Serena Williams, nu va avea ÅŸansa să-ÅŸi apere titlul, fiind în continuare nerefăcută după operaÅ£ia de la picior, din iulie. Pe primul sfert de tablou favorite par liderul mondial, Caroline Wozniacki, ÅŸi Justine Henin, în revenire după o absenţă de ÅŸase luni.
Al doilea sfert le are în partea superioară pe Venus Williams ÅŸi Maria Åžarapova, în ceea ce ar putea fi meciul optimilor de finală, Kim Clijsters domină sfertul al treilea, iar în ultimul le găsim pe favorita gazdelor, Samantha Stosur, ÅŸi pe Vera Zvonareva, capul de serie numărul doi.
În ce priveÅŸte jucătoarele române, Sorana Cârstea va juca împotriva Mirjanei Lucic, din CroaÅ£ia, Alexandra Dulgheru cu Ayumi Morita, din Japonia, Simona Halep contra unei jucătoare din calificări, Edina Gallovits cu Julia Goerges, din Germania, iar Monica Niculescu împotriva Timeei Bacsinszky, din ElveÅ£ia.
Pag. 1 din 5
| 2 art./pag. | Total 10 art. |
Mâine se desfăşoară prima clasică cu adevărat importantă din acest sezon, Milano-San Remo. Considerată unul
Meciul dintre Shaun Murphy ÅŸi Ricky Walden, ce s-a desfăşurat în cadrul optimilor PTC Grand Final, s-a în
Campionul mondial din 2009 ÅŸi-a apărat tricoul albastru în ultimele 2 etape ale cursei dintre Marea Tireniană Å
În deschiderea meciului cu Utah de săptămâna trecută, Chicago a celebrat împlinirea a 20 de ani de
În Mexic s-a desfăşurat între 3 ÅŸi 6 martie a doua etapă a sezonului 2011 din Campionatul Mondial de ral
Ultima etapă din Paris-Nice nu a adus modificări majore în clasamentul general, deÅŸi cicliÅŸtii au trecut peste
Cea mai lungă etapă din această ediÅ£ie de Tirreno-Adriatico a fost oportună pentru Philippe Gilbert, învingă
ScoÅ£ianul John Higgins nu i-a cedat lui Jamie Cope decât un frame pentru fiecare sesiune de joc ÅŸi s-a impus &ic