A început Raliul Monte-Carlo

Stiri - Sporturi cu motor / Autor: Iulian Cazacu / Data: 19 Ian. 2011

Prima prob─â a Raliului Monte-Carlo, cel mai ”vechi” din calendarul competi┼úional, a început ast─âzi, la ora local─â 10. Aceasta este prima etap─â a sezonului 2011 din Intercontinental Rally Challenge.

Prima edi┼úie a Raliului Monte Carlo a avut loc în 1911. Organizatorii au preg─âtit o surpriz─â cu ocazia centenarului din 2011: raliul va fi transmis live pe Eurosport ┼či Eurosport 2.

La aceast─â edi┼úie a raliului particip─â nume mari din motorsport. Petter Solberg, campion mondial în WRC în 2003 cu Subaru, va lua startul la Monte Carlo la volanul unui Peugeot 207 S2000.  Juha Hanninen, pilotul echipei Skoda ┼či campionul en-titre în IRC va participa cu Skoda Fabia S2000. Cel─âlalt pilot de raliuri din familia Solberg, Henning, va participa cu un automobil Ford Fiesta.  Daniel Elena, copilotul lui Sebastien Loeb, va pilota la Monte Carlo un Citroen DS3 de grupa R3T.

Actuala edi┼úie a Raliului Monte Carlo totalizeaz─â 1341 km, din care 337 km de probe speciale.  La grupa S2000 sunt înscrise 33 de echipaje, iar numarul total de concuren┼úi  e de 120.

O parte din istoria automobilismului românesc interbelic a fost scris─â la Monte Carlo. Alexandru Racovi┼ú─â, cu un automobil Steyr ┼či George Ghica, cu un Buick, au participat la edi┼úia din 1927 a celebrului raliu. Racovi┼ú─â a încheiat raliul pe locul 5 în clasamentul general, iar Ghica pe 30. În 1928 am fost reprezenta┼úi la Monte Carlo de Henri Manu, care încheie pe locul 11 la general ┼či ob┼úine locul 1 în proba de coast─â.

Edi┼úia din anul 1936 a raliului a fost câ┼čtigat─â de Petre Cristea, care a participat, împreuna cu Gogu Constantinescu ┼či Ionel Zamfirescu, la bordul unui automobil Ford, modificat de ce trei pentru competitie. Aceasta a fost ┼či prima victorie Ford în celebrul raliu.

În 2011 ┼úara noastra e reprezentat─â de ... un italian ┼či un francez. Marco Tempestini, italianul stabilit la Cluj, ┼či copilotul s─âu, Dorin Pulpea,  vor alerga cu licen┼úe române┼čti, la bordul unui Peugeot 207. Tot pentru România particip─â ┼či pilotul francez Francois Delecour.

Referin┼úe:  ircseries.com;  Revista Autoturism

 

 

Galerie imagini

Articole din aceeasi categorie

Stiri / Sporturi cu motor / Autor: Iulian Cazacu / 11 Noi. 2010

Lupta pentru titlul pilotilor continuă până în ultima cursă

Ultimul Mare Premiu al Formulei 1 din actualul sezon va începe la Abu Dhabi, pe 12 noiembrie. Cel mai bun timp al circuitului, de 1:40.279, a fost stabilit de Sebastian Vettel în 2009. Înaintea cursei din Abu Dhabi liderul clasamentului general al pilotilor este Fernando Alonso (Ferrari), cu 246 de puncte.  

Stiri / Sporturi cu motor / 07 Noi. 2010

Sebastian Vettel - victorie în patria lui Senna. Deznodământ amânat în competiţia piloţilor

Sebastian Vettel a câ┼čtigat Marele Premiu al Braziliei de la Interlagos, amânând deznod─âmântul câ┼čtig─ârii titlului la pilo┼úi pentru ultima etap─â. La constructori, Red Bull s-a încoronat cu o etap─â înaintea finalului de sezon, gra┼úie unei noi duble,

Pag. 6 din 11 | 2 art./pag. | Total 21 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole