ElveÅ£ianul Simon Ammann a câÅŸtigat cea de-a doua etapă a Cupei Mondiale programată în staÅ£iunea poloneză Zakopane ÅŸi a trecut pe locul al doilea în clasamentul general, depăşindu-l cu doar 2 puncte pe austriacul Andreas Kofler. Ammann a reuÅŸit cea mai lungă săritură din concurs, 135,5 metri în prima manşă, totuÅŸi a fost departe de recordul trambulinei, 140,5 metri, record care îi aparÅ£ine.
Prima manşă a avut un început destul de modest, în prima treime a listei de start înregistrându-se puÅ£ine sărituri de peste 120 de metri (punctul de construcÅ£ie al trambulinei). După 28 de săritori (dintre care Martin Schmitt, Ole Marius Ingvaldsen ÅŸi Emanuel Chedal s-au remarcat prin sărituri de peste 125 de metri), organizatorii competiÅ£iei au decis coborârea barei de start cu o unitate, de la poziÅ£ia 9 la 8, sportivii rămaÅŸi în concurs primind 5,8 puncte compensaÅ£ie pentru factorul poartă.
Austriacul Gregor Schlierenzauer a avut din nou o evoluÅ£ie peste media celor cu care ne-a obiÅŸnuit în acest sezon, sărind 129 metri, cu care nu a reuÅŸit să intre totuÅŸi în Top 10 la finele primei manÅŸe. Nici compatrioÅ£ii săi Manuel Fettner, Martin Koch ÅŸi Wolfgang Loitzl nu au sărit extraordinar, având rezultate mai modeste decât cel al lui „Schlieri’’, însă au reuÅŸit calificarea în manÅŸa secundă. Această performanţă nu a fost reuÅŸită de nume mari precum Janne Ahonen (câÅŸtigător de 5 ori al Turneului celor 4 Trambuline) sau Jakub Janda, câÅŸtigător atât al Cupei Mondiale, cât ÅŸi al Turneului celor 4 Trambuline.
Cvadruplul campion olimpic Simon Ammann a avut cel mai bun rezultat al primei manÅŸe – 135,5 metri ÅŸi 148,2 puncte, cu exact 3 puncte mai mult decât Bjorn Einar Romoeren, clasat al doilea după prima manşă. DeÅŸi a avut o săritură de 131,5 metri, mai scurtă decât reuÅŸitele lui Adam Malysz, Andreas Kofler sau Kamil Stoch, purtătorul pieptarului galben, Thomas Morgenstern, a ocupat ultima treaptă a podiumului înaintea manÅŸei secunde, beneficiind de compensaÅ£ii pentru condiÅ£iile de vânt.
TotuÅŸi, prima manşă a fost dominată de norvegieni, nu mai puÅ£in de 4 săritori din „Å¢ara fiordurilor” clasându-se între primii 10 la capătul primei manÅŸe, rezultat cu care echipa norvegiană nu s-a mai întâlnit de foarte mult timp. Romoeren, Evensen, Hilde ÅŸi Bardal au reuÅŸit toÅ£i să sară cel puÅ£in 131 de metri, ecartul faţă de prima poziÅ£ie, deÅ£inută de Ammann, fiind destul de mic ÅŸi în orice caz recuperabil în cea de-a doua manşă.
ManÅŸa secundă, la startul căreia poziÅ£ia barei de start a fost menÅ£inută la poarta 8, a debutat mult mai slab chiar decât începutul primei manÅŸe. După 10 evoluÅ£ii (inclusiv cele ale lui Noriaki Kasai, Wolfgang Loitzl sau Martin Koch) încă nu fusese atins punctul de construcÅ£ie al trambulinei – 120 de metri -, absenÅ£a vântului de portanţă determinând factorii de decizie să ridice bara de start cu o unitate, la poziÅ£ia 9. Chiar ÅŸi aÅŸa, abia al 15-lea sportiv, germanul Michael Uhrmann, a depăşit bariera celor 120 de metri, manÅŸa secundă fiind departe de spectaculozitatea primei manÅŸe.
Gregor Schlierenzauer a avut o evoluÅ£ie bună pentru noile condiÅ£ii de vânt, sărind 125,5 metri, rezultat cu care a a mai câÅŸtigat câteva locuri faţă de prima manşă, clasându-se în final pe locul 9. Este a doua clasare în Top 10 pentru Gregor, care dă semne timide de revenire, deÅŸi este încă foarte departe de forma care îi aducea, la nici 20 de ani, aproape tot ceea ce se putea câÅŸtiga în acest sport, cu excepÅ£ia Turneului celor 4 Trambuline.
Legiunea norvegiană nu s-a mai ridicat la nivelul arătat în prima manşă, neputând să emită pretenÅ£ii la victorie, însă Tom Hilde a reuÅŸit să prindă ultima treaptă a podiumului, graÅ£ie singurei sărituri de 130 de metri din manÅŸa secundă. Recordmanul mondial Bjorn Einar Romoeren nu ÅŸi-a putut apăra locul 2, căzând tocmai pe 5, iar Johan Remen Evensen a obÅ£inut doar locul 8. Cel de-al patrulea norvegian, Anders Bardal, a ieÅŸit din Top 10, a doua sa săritură măsurând doar 117 metri.
Cu 128 de metri, austriacul Andreas Kofler a câÅŸtigat o poziÅ£ie, urcând până pe locul al patrulea, în spatele lui Tom Hilde, în timp ce liderul clasamentului general, Thomas Morgenstern, a avut al doilea punctaj cumulat din concurs, chiar dacă cea de-a doua săritură a fost de doar 125,5 metri. CâÅŸtigătorul etapei de ieri, polonezul Adam Malysz, deÅŸi a fost susÅ£inut frenetic din tribune de peste 20.000 de conaÅ£ionali, a ocupat doar locul al ÅŸaselea, după 125 de metri în manÅŸa secundă. TotuÅŸi, polonezii s-au consolat cu faptul că au avut 2 săritori în primii 7 (Malysz ÅŸi Stoch), rezultat care poate părea banal pentru Austria sau Norvegia, însă cu care Polonia se întâlneÅŸte extrem de rar, diferenÅ£a dintre Malysz ÅŸi ceilalÅ£i săritori polonezi fiind foarte mare.
Simon Ammann a avut o nouă săritură foarte bună, a doua ca lungime în această manşă (129 de metri), după cea a lui Tom Hilde, ceea ce i-a permis să câÅŸtige fără probleme a doua etapă de la Zakopane. ElveÅ£ianul a profitat ÅŸi de faptul că Andreas Kofler a terminat doar al patrulea ÅŸi l-a întrecut cu 2 puncte în clasamentul general.
Cu 1348 de puncte, austriacul Thomas Morgenstern ÅŸi-a consolidat poziÅ£ia de lider al clasamentului general ÅŸi doar o accidentare sau o conjunctură foarte nefericită îl mai poate împiedica să îÅŸi adjudece Globul de Cristal în acest sezon. Pe doi a urcat, aÅŸa cum menÅ£ionam ÅŸi mai sus, Simon Ammann, cu 903 puncte, urmat la doar două lungimi de Andreas Kofler. Adam Malysz se menÅ£ine pe locul 4, cu 835 de puncte, în timp ce Tom Hilde reuÅŸeÅŸte să îl depăşească pe Matti Hautamaeki ÅŸi să între în Top 5, cu 554 de puncte.
Cea de-a treia etapă de la Zakopane, programată pentru recuperarea uneia dintre cele 2 anulate de la Harrachov, va avea loc duminică, 23 ianuarie 2011, de la orele 15.45, ÅŸi va fi transmisă în direct de Eurosport.
Rezultate Zakopane, 22.01.2011
1. Simon Ammann 276,3 p (135,5 m ÅŸi 129 m)
2. Thomas Morgenstern 268,9 p (131,5 m ÅŸi 125,5 m)
3. Tom Hilde 267,1 p (131 m ÅŸi 130 m)
4. Andreas Kofler 264,4 p (132 m ÅŸi 128 m)
5. Bjorn Einar Romoeren 263 p (133,5 m ÅŸi 123 m)
Clasament general Cupa Mondială
1. Thomas Morgenstern 1348 p
2. Simon Ammann 903 p
3. Andreas Kofler 901 p
4. Adam Malysz 835 p
5. Tom Hilde 554 p
Sursă foto http://berkutschi.com
Pag. 1 din 11
| 2 art./pag. | Total 22 art. |
Mâine se desfăşoară prima clasică cu adevărat importantă din acest sezon, Milano-San Remo. Considerată unul
Meciul dintre Shaun Murphy ÅŸi Ricky Walden, ce s-a desfăşurat în cadrul optimilor PTC Grand Final, s-a în
Campionul mondial din 2009 ÅŸi-a apărat tricoul albastru în ultimele 2 etape ale cursei dintre Marea Tireniană Å
În deschiderea meciului cu Utah de săptămâna trecută, Chicago a celebrat împlinirea a 20 de ani de
În Mexic s-a desfăşurat între 3 ÅŸi 6 martie a doua etapă a sezonului 2011 din Campionatul Mondial de ral
Ultima etapă din Paris-Nice nu a adus modificări majore în clasamentul general, deÅŸi cicliÅŸtii au trecut peste
Cea mai lungă etapă din această ediÅ£ie de Tirreno-Adriatico a fost oportună pentru Philippe Gilbert, învingă
ScoÅ£ianul John Higgins nu i-a cedat lui Jamie Cope decât un frame pentru fiecare sesiune de joc ÅŸi s-a impus &ic