Ungaria zilelor noastre

sport101.ro - Tableta de FOTBAL / Autor: George Drafta / Data: 30 Ian. 2011

Marele cronicar sportiv Ioan Chirila ne-a fermecat copilăria cu poveştile sale despre echipele care au marcat istoria fotbalului. Poate cea mai spectaculoasă dintre ele şi una dintre favoritele maestrului era Ungaria anului 1954 , cea mai ofensivă echipa din istoria Cupei Mondiale.

Acea formaÅ£ie nu a reuÅŸit insă să câÅŸtige cel mai râvnit trofeu din lume, deÅŸi a dominat clar competiÅ£ia helvetă din vara anului respectiv. Acea campanie de succes fusese anunÅ£ată de câteva meciuri test jucate în anii dinaintea acelui turneu final.

Celebru a rămas acel 6-3 pe Wembley, care a reprezentat la acea vreme primul eÅŸec pe teren propriu din istoria meciurilor Albionului. A urmat ÅŸi un usturător 7-1, tot în compania Angliei, ÅŸi se părea că nimic nu putea sta în calea maghiarilor.

Rezultatele de la Cupa Mondială au confirmat forÅ£a lui Kocsis, Puskas , Hidegkuti & Co. A venit însă finala ÅŸi, deÅŸi adversarul fusese zdrobit categoric în grupe, forÅ£a tipic nemÅ£ească a ieÅŸit la iveală într-un ultim act, în care echipa lui Sepp Herberger a revenit după ce a fost condusă cu 2-0 din minutul 8.

Modelul ofensiv maghiar al începutului anilor 50 a fost copiat o jumătate de secol mai târziu de una dintre echipele de club importante ale bătrânului continent. Adepta unui joc ofensiv prin excelenţă, FC Barcelona a demonstrat până acum în acest sezon al Primerei Division că se apropie foarte mult de profilul fostei echipe minunate a Ungarei. Venirea lui Guardiola pe banca catalanilor nu a schimbat deloc stilul blau-grana, dar a completat efervescenÅ£a atacului cu siguranÅ£a defensivă ÅŸi de aici a rezultat o serie de rezultate pozitive care au adus de 2 ori titlul în Spania ÅŸi o dată chiar trofeul Ligii Campionilor.

DeÅŸi trebuie să recunosc că nu sunt un adept al fotbalului spectacol, dar fără rezultate,  iată că formaÅ£ia catalană reuÅŸeÅŸte să le îmbine foarte bine pe amândouă.
În campionat pare de neoprit, victoria cu Hercules fiind o dovadă a faptului că nici măcar echipa care a învins-o in tur , singura de altfel până acum, nu a fost în stare să repete măcar pe jumătate isprava.

Astfel, cred că efortul Realului de a Å£ine aproape de marea rivală s-ar putea să fie inutil. Mourinho e un luptător ÅŸi asta a demonstrat-o de atâtea ori în faÅ£a Barcelonei,  iar duÅŸmanul de moarte al portughezului a suferit cel mai mult în primăvara trecută, când Inter a blocat drumul spaniolilor spre a doua finală consecutivă de Liga Campionilor.

Deja Messi ÅŸi ceilalÅ£i au reuÅŸit să bată câteva recorduri în această primă parte  a sezonului. Va fi important însă cum vor aborda în continuare restul anului competiÅ£ional, ÅŸtiut fiind faptul că oboseala acumulată îÅŸi va spune la un moment dat cuvântul, iar recordurile sunt trecute doar în statistici.

Daca vor reuÅŸi să reediteze performanÅ£a anului 2009, cand au izbutit cucerirea tuturor trofeelor posibile, vom afla abia la sfârÅŸitul lunii mai.

 

 

Galerie imagini

Articole din aceeasi categorie

sport101.ro / Tableta de FOTBAL / Autor: George Drafta / 29 Noi. 2010

Cavaler...fără fluier

Fotbalul mic oferă mereu imagini memorabile. Orice meci, indiferent de categorie, lasă în urma lui poveÅŸti haioase. Am văzut de-a lungul timpului bătăi primite de “fluieraÅŸi”, ameninţări ale primarilor la adresa adversarilor ÅŸi meciuri întrerupte din cauza lipsei asistenÅ£ei medicale.

sport101.ro / Tableta de FOTBAL / Autor: George Drafta / 26 Noi. 2010

Experienţa Ligii Campionilor

Liga Campionilor este fără îndoială cea mai importantă competiÅ£ie intercluburi din lume. Pentru majoritatea echipelor cu nume ale bătrânului continent este principalul obiectiv al sezonului. Doar pentru ele, pentru că odată cu noul format implementat în 1992

Pag. 6 din 11 | 2 art./pag. | Total 21 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole