Mark Selby obţine o victorie zdrobitoare în faţa lui Ding Junhui

Snooker - Turnee majore / Autor: Florentin Nica / Data: 05 Feb. 2011

Meciul dintre Mark Selby şi Ding Junhui din sferturile Mastersului Germaniei s-a terminat cu un scor mult mai drastic decât a arătat-o jocul de la masă: 5-1 în favoarea englezului. A fost o confruntare cu adevărat impresionantă, în care nu au contat numai abilităţile tehnice ale celor doi sportivi, care sunt foarte talentaţi, ci şi capacitatea lor de a-şi stăpâni emoţiile.

Ding începe promiţător meciul, frame-ul dintâi revenindu-i după un break de 118 puncte, dar îşi va pierde încrederea pe parcurs şi, cum ştim că este un jucător de moral, comite apoi câteva greşeli care-l costă partida.

Jocul al doilea ajunge la un moment dat într-o situaţie aparent fără ieşire. Bila albă face de mai multe ori drumul între manta superioară şi grupul aproximativ compact de bile roşii. Asta până ce acest mănunchi se răsfiră, iar cei doi sunt nevoiţi să caute alte soluţii. Începe apoi o tatonare tactică în care multe bile roşii sunt trimise în jumătatea inferioară a mesei, majoritatea în apropierea mantelor. Această situaţie îl va împiedica pe Ding să dezvolte un break câştigător, deşi părea că va face faţă situaţiei dificile de la masă. El strânge doar 22 de puncte, ratând o lovitură grea la buzunarul verde. Vor urma iar momente în care jocul va intra în zona tactică. Cel care greşeşte este Ding, căruia nu-i iese încercarea de buzunar la bila maro, iar Selby egalează.

Cu toate că Mark Selby este primul care punctează la masă, după ce Ding ratează lovitura la buzunarul de mijloc, totuşi el nu adună decât 43 de puncte la primul său break al frame-ului trei. Chinezul Ding Junhui inventează o lovitură de distanţă superbă şi face un break de 62 de puncte, însă, mai târziu îi va lăsa bila galbenă pe buzunarul verde adversarului şi Selby va închide masa (2-1).

În jocul cu numărul trei Ding pare că a căzut din punct de vedere moral. El ratează la începutul frame-ului câteva lovituri şi comite şi un fault, iar Selby, cu două urcări la masă (de 40 şi 69 de puncte) reuşeşte să termine sesiunea în avantaj.

După pauză, cel care deschide jocul este Ding Junhui: el îi va lăsa posibilitatea de atac lui Selby, care va introduce, dar doar pentru un break de 33 de puncte. Nu degeaba i se spune Bufonul din Leicester: în momentul în care are nevoie de păianjen pentru a executa o lovitură extrem de dificilă cu bila albă poziţionată foarte aproape de mănunchiul de bile roşii, el face câteva glume şi distrează publicul pentru a mai diminua presiunea şi a-şi calma spiritul. Jan Verhaas – arbitrul întâlnirii – are şi el de lucru, întrucât după un fault al lui Ding la bila roz trebuie să refacă poziţia dinaintea loviturii. Deşi nu reuşeşte să aşeze exact la fel bilele pe masă, totuşi important e că jucătorii se înţeleg, iar meciul continuă. Ding îl solicită la maximum pe oponentul său cu un snooker în spatele bilei albastre, situaţie din care englezul iese bine. Tot Ding Junhui pare să aibă spre final o evoluţie excelentă, dar clachează din nou la o lovitură la bila galbenă de pe manta inferioară, iar Selby închide masa (4-1).

În ultimul frame al meciului chinezul are şi ghinion: un kick îl face să piardă controlul mesei. Are parte doar de un break de 19 puncte. Selby este omul meciului pentru că profită de o ratare a lui Ding şi sparge pachetul de bile roşii asta permiţându-i să dezvolte un break consistent. Încheie evoluţia la masă cu un snooker în spatele bilei verzi, Ding ratează şi lasă poziţie de „Free Ball”, cedând partida. Chinezul s-a luptat pentru fiecare joc, Selby fiind totuşi mai bun de data aceasta.

Învingătorul din această partidă a spus: „Mă aşteptam să fie un meci foarte greu în compania lui Ding, mai ales după ce a câştigat Mastersul Londrei. Dar eu am prestat un snooker solid, am făcut puţine greşeli, pentru că nu îmi puteam permite să-i dau ocazia să-şi intre în mână. Asta mi-ar fi fost fatal. Ding e unul dintre cei mai buni sportivi din lume când vine vorba de construcţia unor break-uri câştigătoare, iar în ultimii ani a căpătat şi maturitatea în joc care-i lipsea. Nu m-am gândit să fac un joc tactic, aşa s-a întâmplat să ruleze bilele pe masă. Nu am realizat break-uri mari, dar am făcut ce trebuia ca să pot ieşi victorios. Îţi oferă o presiune suplimentară faptul că poţi vedea şi celelalte mese, dar eu am încercat să rămân concentrat la meciul meu. Publicul e absolut grozav – a fost multă lume la această partidă şi sunt sigur că şi în noaptea asta va fi la fel. Şi toţi jucătorii apreciază asta întrucât asta îi motivează.”

Pentru că tot amintea Mark Selby de faptul că au mai fost meciuri în aceeaşi zi, în aceeaşi clădire, să aducem la cunoştinţă cititorilor şi rezultatele celorlaltor partide din sferturi:
 

  • Graeme Dott – Stephen Maguire (5-2) – la acest meci s-au înregistrat două break-uri de peste 100 de puncte: unul din partea lui Maguire (130 de puncte), celălalt al lui Dott (140 de puncte). Graeme Dott a spus după meci: „Am jucat bine azi, cred că doar în frame-ul al şaselea am greşit. În rest am jucat perfect. Eu şi Stephen suntem foarte buni prieteni, dar când vine vorba de competiţii de snooker suntem cei mai îndârjiţi inamici. El nu a fost în cea mai bună formă azi de aceea am câştigat la acest scor.”
  • Mark Williams – Joe Perry (5-1) – şi în acest meci avem parte de două break-uri mari din partea ambilor oponenţi: Mark Williams (122 de puncte) şi Joe Perry (100 de puncte). Williams a declarat după meci: „Joe a început meciul precum o rachetă, iar eu mă bucur că am revenit foarte repede în joc şi am reuşit să câştig. Este foarte puţin timp între sferturi şi semifinale, iar eu am să merg acum cât mai repede la hotel să mănânc ceva. Sunt bucuros că sunt primul care se califică în faza următoare a competiţiei pentru că am mai mult timp la dispoziţie pentru a mă pregăti.”
  • Marco Fu – Joe Swail (5-1). După meci Fu a declarat: „Nu a fost o victorie spectaculoasă, dar am jucat bine pentru a învinge. Al patrulea frame a fost unul foarte important cu bila roz şi cea neagră în poziţii imposibile. Amândoi am făcut multe greşeli, dar eu am ştiut să profit mai bine de oportunităţile pe care le-am primit de la adversar. Asta e ceea ce ai de făcut pentru a trece mai departe într-un turneu mare. Din punctul meu de vedere joc ok, lovesc cum trebuie bilele, dar trebuie să mă adun la maximum pentru meciul cu Mark, pentru că am văzut că e în formă mare la acest turneu.”   


 

 

Galerie imagini

Articole din aceeasi categorie

Snooker / Turnee majore / Autor: Florentin Nica / 06 Feb. 2011

Mark Williams merge în finala Mastersului Germaniei

Mark Williams

Meciul dintre Mark Williams şi Marco Fu din semifinalele Mastersului de la Berlin s-a încheiat cu scorul de 6-3 în favoarea galezului. Acesta ne-a oferit un snooker de calitate şi a câştigat rapid – mult mai rapid decât celălalt finalist, Mark Selby.

Snooker / Turnee majore / Autor: Florentin Nica / 05 Feb. 2011

Mark Selby obţine o victorie zdrobitoare în faţa lui Ding Junhui

Meciul dintre Mark Selby şi Ding Junhui din sferturile Mastersului Germaniei s-a terminat cu un scor mult mai drastic decât a arătat-o jocul de la masă: 5-1 în favoarea englezului. A fost o confruntare cu adevărat impresionantă, în care nu au contat numai abilităţile tehnice...

Pag. 10 din 29 | 2 art./pag. | Total 57 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole