Dinamo Bucureşti – Rapid Bucureşti. Statisticile unui derby

Fotbal - Liga I / Data: 13 Aug. 2010

 

 

Pe 15 august, Dinamo ÅŸi Rapid vor disputa meciul direct cu numărul 103 în campionat. Pe lângă caracterul de derby (meci disputat între două echipe din aceeaÅŸi localitate), care conferă o încărcătură specială fiecărei partide, tradiÅ£ia, forÅ£a, suporterii ÅŸi performanÅ£ele celor două echipe transformă această întâlnire într-una dintre cele mai importante ale campionatului românesc de fotbal, la scara întregii sale istorii.

Pentru început, remarcăm că Dinamo se află în avantaj: din cele 102 partide jucate, a câÅŸtigat 45, la egalitate s-au terminat 20, iar Rapidul a câÅŸtigat 37. Golaverajul este favorabil tot dinamoviÅŸtilor, scor 177 – 151. Cele mai întâlnite scoruri au fost 2 – 0 (de 16 ori), 2 – 1 (de 15 ori) ÅŸi   1 – 0 (de 13 ori).

Din cele 51 de partide jucate pe teren propriu, Dinamo a câÅŸtigat 26, a remizat de 10 ori ÅŸi a pierdut 15. Aceste meciuri s-au remarcat prin spectaculozitate ÅŸi numărul mare de goluri marcate, 165 (rezultând o medie de 3,23 goluri/meci), golaverajul fiind favorabil echipei din Åžtefan cel Mare (97 – 68). Dinamo a reuÅŸit să înscrie cel puÅ£in un gol în 39 de partide, în timp ce, surprinzător, Rapidul conduce la acest capitol, făcând acelaÅŸi lucru în 40 de partide! De altfel, doar în două din cele 51 de meciuri s-a înregistrat scorul de 0 – 0, existând astfel toate premisele (măcar din punct de vedere statistic) pentru un spectacol reuÅŸit, căruia să nu îi lipsească sarea ÅŸi piperul atât de căutate pe un stadion – golurile.

Să mai consemnăm ÅŸi cea mai categorică victorie dinamovistă, un 6 – 0 în septembrie 1988, pe vremea când Rapidul ducea o luptă inegală atât cu cele două mari rivale, Dinamo ÅŸi Steaua, cât ÅŸi cu un mecanism de stat omnipotent, în încercarea de a îÅŸi salva istoria ÅŸi identitatea. De altfel, la sfârÅŸitul acelui sezon, alb-viÅŸiniii au retrogradat pentru a cincea (ÅŸi ultima oară) în Divizia B.

Următoarea victorie notabilă a lui Dinamo s-a înregistrat în sezonul 1951, un 5 – 1, aceasta fiind ÅŸi prima victorie acasă împotriva Rapidului din istoria clubului. În toate celelalte victorii dinamoviste, diferenÅ£a a fost de maxim 3 goluri.

Cea mai importantă victorie giuleÅŸteană în deplasare a fost un 5 – 3 în sezonul 1950, diferenÅ£e de 2 goluri în favoarea Rapidului consemnându-se de încă 6 ori.

Pe terenul alb-viÅŸiniilor, Rapid conduce cu 22 de victorii faţă de 19 ale dinamoviÅŸtilor, 10 dispute încheindu-se indecis. Golaverajul le este favorabil feroviarilor, 83 – 80. Cea mai categorică victorie rapidistă datează din aprilie 2000, un   4 – 0 urmărit de eternii rivali Mircea Lucescu (Rapid) ÅŸi Cornel Dinu (Dinamo) de pe băncile tehnice ale celor două echipe, meci în care totuÅŸi antrenorul dinamovist, din motive de neînÅ£eles pentru un meci de asemenea calibru, nu a trimis în teren cea mai buna formulă de echipă pe care o avea la dispoziÅ£ie.

De cealaltă parte, Dinamo a obÅ£inut cea mai importantă victorie în deplasare în iunie 1989, un  6 – 2 împotriva unui Rapid care se pregătea să circule din nou pe liniile secundare ale campionatului, în pofida volumului de dragoste viÅŸinie a lui FănuÅŸ Neagu (,,Rapidul nu opreÅŸte în gările mici”). Cealaltă mare victorie dinamovistă (ÅŸi ultima la această diferenţă, de 4 goluri) datează din toamna anului 1957, un 4 – 0 împotriva unei echipe în care celebrul atacant rapidist Fănică Filote îÅŸi cânta ultimul cântec de lebădă. Ca o ironie, dacă în 2000 doi dinamoviÅŸti pur-sânge se înfruntau în ceea ce avea să devină cea mai clară victorie a Rapidului din întreaga sa istorie împotriva rivalilor alb-roÅŸii (4 – 0), la meciul din 1957, câÅŸtigat de dinamoviÅŸti cu acelaÅŸi scor, antrenorul lui Dinamo era cea mai mare glorie a Rapidului din toate timpurile, „minunea blondă” – Iuliu (Gyula) Barátky. De altfel, această relaÅ£ie foarte ciudată dintre cele două echipe – având în vedere rivalitatea ireconciliabilă dintre suporteri – manifestată în primul rând în mutările de antrenori ÅŸi jucători sau alegerile diferite în cadrul familiei a cunoscut foarte multe episoade, cele mai celebre fiind, desigur, cele ale lui Barátky, ale familiei Lucescu (Mircea ÅŸi Răzvan, cu rezultatele binecunoscute) ÅŸi ale familiei Lupescu (tatăl, Culae, la Rapid, iar fiul IonuÅ£ la Dinamo), exemplele fiind însă de ordinul zecilor (dintre cele mai recente – Vlădoiu, Sabău, Bolohan, Rednic, Andone, Bratu, Zicu, Grigorie).

Pe teren propriu, Rapidul a înscris în 42 de partide, în timp de Dinamo a reuÅŸit acest lucru doar în 34. Coroborând aceste cifre cu cele referitoare la disputele de pe terenul dinamovist, reiese că Rapidul a înscris în 82 din cele 102 meciuri directe, iar Dinamo doar în 73, deci cu 9 mai puÅ£in. Golaverajul general este însă clar în favoarea dinamoviÅŸtilor, 177 – 151, ceea ce denotă că Dinamo s-a impus, în general, relativ categoric, în timp ce Rapid a obÅ£inut mai mult victorii la limită, de mare luptă. Pentru cele 82 de meciuri în care au înscris, rapidiÅŸtii au avut o medie de 1,84 goluri, în timp ce Dinamo, pentru cele 73 de partide aferente, are o medie foarte bună de 2,42 goluri/meci.

În fine, referitor la disputele din campionat, se impun câteva observaÅ£ii foarte interesante privind aceste meciuri în contextul istoriei primei ligi ÅŸi al meciurilor directe pe care cei doi subiecÅ£i ai materialului de faţă le-au susÅ£inut cu toate celelalte echipe din campionat.

Astfel, constatăm cu oarecare surprindere că Rapidul este echipa care i-a administrat lui Dinamo cele mai multe înfrângeri în campionat – 37, acasă ÅŸi în deplasare, din întreaga sa istorie. În acest clasament, echipa giuleÅŸteană este urmată de Steaua BucureÅŸti, care a obÅ£inut în campionat 34 de victorii împotriva dinamoviÅŸtilor. Însă, în timp ce Rapidul a câÅŸtigat 37 de meciuri din 102, adică 36,27% din total, Steaua a câÅŸtigat cu 3 mai puÅ£ine (34) dintr-un număr de meciuri sensibil mai mare, 122, având un procentaj al victoriilor de doar 27,86%.

De asemenea, Rapidul conduce ÅŸi într-un clasament al victoriilor obÅ£inute pe arena lui Dinamo, 15, faţă de cele numai 13 obÅ£inute de Steaua, dar ÅŸi în clasamentul celor mai multe victorii împotriva dinamoviÅŸtilor pe teren propriu (pe arena feroviarilor dinamoviÅŸtii au fost învinÅŸi de 22 de ori din 51 de partide, în timp ce pe terenul Stelei au pierdut de 21 de ori dintr-un număr de 61 de partide; în acest clasament merită să fie menÅ£ionată ÅŸi Universitatea Craiova, care a învins acasă pe Dinamo de 20 de ori din 45 de partide).

Dinamo deÅ£ine, în contrapartidă, recordul numărului de victorii împotriva Rapidului, 45, urmată de Steaua cu 41. Dinamo mai deÅ£ine ÅŸi recordul de meciuri câÅŸtigate în fieful feroviar, 19, la egalitate cu Steaua, însă este devansată de Universitatea Craiova în ceea ce priveÅŸte numărul de victorii pe teren propriu împotriva Rapidului (oltenii au câÅŸtigat 27 din cele 37 de partide jucate în Bănie, în timp ce Dinamo, din 51 de meciuri, a câÅŸtigat doar 26; Steaua are un procentaj ÅŸi mai slab la acest capitol, 22 de victorii din 52 de meciuri pe teren propriu împotriva Rapidului).

În Cupa României, cele două echipe s-au întâlnit de 8 ori, fiecare câÅŸtigând de câte 4 ori, golaveraj general 18 – 15 pentru Dinamo.  De 2 ori meciul direct a reprezentat ÅŸi finala Cupei, una fiind câÅŸtigată de Dinamo, în 1968, ÅŸi una de Rapid, în 2002.

În Supercupa României, Rapid a câÅŸtigat de fiecare dată în faÅ£a lui Dinamo

2-1 în 2002, 1 – 0 în 2003  ÅŸi  7-6 (după penalty-uri) în 2007.

 

 

Galerie imagini

Articole din aceeasi categorie

Fotbal / Liga I / 20 Sep. 2010

FC Timişoara – Sportul Studenţesc 2-1

StudenÅ£ii au ratat o ÅŸansă foarte bună de a recupera măcar unul din cele două puncte pierdute în etapa precedentă cu Victoria BrăneÅŸti. După un început echilibrat de partidă, Sportul StudenÅ£esc a deschis scorul prin Patriche, care a reluat imparabil cu capul lovitura de colÅ£ executată de PătraÅŸcu. Bucuria lui Viorel Moldovan a fost însă de scurtă durată, după numai un sfert de oră timiÅŸorenii concretizând

Fotbal / Liga I / 18 Sep. 2010

Avancronică FC Timişoara – Sportul Studenţesc

În această seară, de la orele 21.00, Sportul StudenÅ£esc va întâlni în deplasare singura formaÅ£ie neînvinsă din acest sezon, FC TimiÅŸoara. La fel ca echipa noastră, timiÅŸorenii au un nou antrenor, în persoana fostului internaÅ£ional Cosmin Contra, căruia îi urăm cu această ocazie succes în noua (ÅŸi dificila) carieră. Ambele formaÅ£ii vin după

Pag. 17 din 28 | 2 art./pag. | Total 56 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole