Avancronică Steaua – Grasshoppers. Speranţe de calificare

Fotbal - Cupe Europene / Data: 19 Aug. 2010

 

 

Steaua este singura echipă românească care porneÅŸte ca favorită în play-off-ul Europa League. În ciuda tensiunilor din jurul clubului, startul foarte bun de campionat, experienÅ£a europeană superioară ÅŸi dorinÅ£a lui Ilie Dumitrescu de a-ÅŸi relansa cariera de antrenor se pot dovedi decisive în faÅ£a unei echipe elveÅ£iene fără mari veleităţi pe plan internaÅ£ional.

Cele două echipe au palmaresuri comparabile în competiÅ£iile interne: Steaua a câÅŸtigat 23 de titluri, 20 de Cupe ale României ÅŸi 5 Supercupe, în timp ce Grasshoppers Zürich a câÅŸtigat de 27 de ori campionatul elveÅ£ian, de 18 ori Cupa ÅŸi o dată Supercupa.

Pe plan european, se poate vorbi de un echilibru în ceea ce priveÅŸte numărul de sezoane la care au luat startul – Steaua 40, iar Grasshoppers Zürich 36 (incluzând ÅŸi sezonul acesta, în curs de desfăşurare). În ceea ce priveÅŸte performanÅ£ele, Steaua stă mult mai bine, având în vitrină două trofee europene (Cupa Campionilor Europeni ÅŸi Supercupa Europei, câÅŸtigate de generaÅ£ia lui Duckadam, LăcătuÅŸ, PiÅ£urcă ÅŸi Balint sub conducerea lui Emerich Jenei ÅŸi a lui Anghel Iordănescu) ÅŸi numeroase alte prezenÅ£e în fazele superioare (finală, semifinală sau sfert de finală) ale competiÅ£iilor continentale, în timp ce performanÅ£a cea mai importantă a lui Grasshoppers a fost o semifinală de Cupa UEFA în 1978, pierdută în faÅ£a francezilor de la Bastia. De asemenea, elveÅ£ienii au mai atins faza sferturilor de finală în Cupa Campionilor Europeni ÅŸi în Cupa Cupelor, reuÅŸind ÅŸi două calificări în grupele Ligii Campionilor. Să aruncăm o privire în oglindă asupra celor două echipe.

Tablou comparativ Steaua BucureÅŸti – Grasshoppers Zürich

  Steaua BucureÅŸti Grasshoppers Zürich  
CompetiÅ£ii interne      
Campionat 23 27  
Cupă 20 18  
Supercupă 5 1  
       
CompetiÅ£ii internaÅ£ionale      
       
Cupa Campionilor/ Liga Campionilor CâÅŸtigătoare în 1986

Finalistă în 1989

Sfert de finală

(1957, 1979)

 
Echipe învinse Barcelona, AS Monaco, Paris Saint – Germain, Borussia Dortmund, Dinamo Kiev, Anderlecht, PSV Eindhoven, Glasgow Rangers ÅŸ.a. Real Madrid, Ajax Amsterdam, Anderlecht, AEK Atena, AJ Auxerre ÅŸ.a.  
       
Cupa Cupelor Sfert de finală

(1972, 1993)

Sfert de finală

(1990)

 
Echipe învinse Barcelona, Valencia, Karpaty Lvov, Young Boys Berna, Botev Plovdiv ÅŸ.a. Sampdoria, Torpedo Moscova, Slovan Bratislava, CernomoreÅ£ Odesa  
       
Cupa UEFA/Europa League Semifinală

(2006, după celebrul sfert de finală cu Rapid Bucureşti)

Semifinală

1978

 
Echipe învinse Valencia, Aston Villa, BeÅŸiktaÅŸ Istanbul, Betis Sevilla, Lens, Athletic Bilbao AS Roma, FC Porto, Sporting Lisabona, Dinamo BucureÅŸti, Napoli, AC Torino  
       
Supercupa Europei CâÅŸtigătoare (1987) -  
       
Cupa Intercontinentală Finalistă (1986) -  

 

 

Galerie imagini

Articole din aceeasi categorie

Fotbal / Cupe Europene / 21 Oct. 2010

Barcelona şi Manchester Utd. - victorii previzibile, seară fără surprize în Liga Campionilor

Miercuri, 20.10.2010, s-au disputat ultimele meciuri din etapa a treia a grupelor Ligii Campionilor. A fost o seară liniÅŸtită pentru pariori, neînregistrându-se nici o surpriză.

Fotbal / Cupe Europene / 20 Oct. 2010

Real Madrid se impune în meciul serii, Şahtar Doneţk - surclasat la Londra. Rezultatele complete ale zilei

Cristiano Ronaldo, jucatorul meciului Real - AC Milan
Foto www.uefa.com (Getty Images)

CFR Cluj-Napoca a pierdut cu un ghinion incredibil ocazia de a aduce măcar un punct la coeficientul de Å£ară ÅŸi o sumă importantă de bani în contul clubului. Cu 2 autogoluri ÅŸi jumătate, campioana României nu putea pretinde mai mult de la acest meci.

Pag. 13 din 22 | 2 art./pag. | Total 44 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole