România a suferit prima înfrângere la Campionatul European, 22:25 cu Danemarca, după un meci marcat de ratări ÅŸi greÅŸeli copilăreÅŸti ÅŸi influenÅ£at de arbitrajul părtinitor al brigăzii de arbitri în cea de-a doua repriză. Înfrângerea este cu atât mai dureroasă cu cât România nu mai pierduse în faÅ£a Danemarcei de 8 ani, câÅŸtigând ultimele 6 partide, dar ÅŸi pentru că aceste puncte pierdute vor cântări foarte greu în fazele superioare ale competiÅ£iei.
Danemarca a început mai bine, cu Jorgensen în formă de zile mari, care a reuÅŸit câteva aruncări superbe, ce s-au oprit în poarta Paulei Ungureanu. Gazdele au condus cu 1-0, 2-1, 3-2 ÅŸi 4-3, moment în care lucrurile au început să scârÅ£âie în jocul României, iar danezele s-au distanÅ£at la 6-3, în minutul 9. Adina Fiera a fost singura care ÅŸi-a păstrat luciditatea, înscriind 3 din primele noastre 4 goluri ÅŸi dând semnalul pentru o revenire în forţă. Cristina Neagu ÅŸi Cristina Vărzaru au început să puncteze ÅŸi ele, România reuÅŸind să înscrie 3 goluri consecutive fără a primi vreunul în doar trei minute. AÅŸadar egalitate, 6-6 în minutul 12.
Nordicele s-au aflat la timonă până la 9-9, după care consemnăm pentru prima oară avantaj pentru România (10-9 în minutul 20). Jocul României se leagă din ce în ce mai bine, în minutul 23 Cristina Neagu reuÅŸind o execuÅ£ie extraordinară pentru cea mai mare diferenţă în favoarea noastră în acest meci, 3 goluri (13-10). TotuÅŸi rezultatul la pauză este foarte strâns, doar 15-14 pentru tricolore, fetele pregătite de Radu Voina având ÅŸi ghinion pe finalul reprizei (la 15-13 Åžoit trimite mingea în bară, iar danezele declanÅŸează un contraatac fulgerător, scorul devenind 15-14 în loc de 16-13).
La reluare, Cristina Neagu înscrie alte două goluri, pentru 17-15 în minutul 35, ÅŸi se părea că România va obÅ£ine un nou rezultat pozitiv împotriva Danemarcei, jocul ÅŸi punctele tricolorelor făcând ca semifinalele ÅŸi sansa unei medalii să se profileze tot mai convingător. Au urmat însă 10 minute de coÅŸmar, în care România nu a mai înscris niciun gol, iar nordicele nu mai puÅ£in de 8, pentru cea mai mare diferenţă înregistrată în această partidă, 17-23!
Radu Voina nu a cerut întreruperea jocului decât foarte târziu, când zarurile fuseseră aruncate, iar arbitrele din FranÅ£a Charlotte Bonaventura ÅŸi Julie Bonaventura nu au mai putut rezista presiunii gazdelor ÅŸi au avut o prestaÅ£ie ruÅŸinoasă ÅŸi sfidătoare pentru acest nivel în partea secundă. S-a terminat 25:22 pentru gazde, care rup tradiÅ£ia victoriilor româneÅŸti din ultimii 8 ani, ÅŸi România se vede nevoită să joace un nou meci decisiv, cu Serbia, pentru calificarea în faza următoare.
Este puÅ£in probabil ca forurile competente să le sancÅ£ioneze pe cele două franÅ£uzoaice în vreun fel, însă ceea ce ne afectează foarte mult ÅŸansele la medalii este rezultatul. În cazul unei calificări în grupele principale, România va avea o zestre săracă în cont (doar cele 2 puncte din meciul cu Spania), plecând din start cu handicap în faÅ£a Danemarcei ÅŸi fiind nevoită să câÅŸtige totul pentru a mai putea spera la semifinale. Arbitrajul sfidător nu poate însă cauÅ£iona căderea tricolorelor din cea de-a doua repriză ÅŸi modul în care au gestionat momentele cheie ale partidei ÅŸi nici blocajul evident în care s-a aflat selecÅ£ionerul Radu Voina. Să sperăm că toate aceste aspecte vor fi remediate până la meciul cu Serbia ÅŸi că această generaÅ£ie extraordinară va reuÅŸi să ne dea întreaga măsură a valorii ÅŸi maturităţii de care dispun.
În fine, să remarcăm lipsa de sportivitate a publicului danez, care doar nu a întrerupt zgomotos intonarea imnului, în rest le-a făcut cam pe toate, ÅŸi atitudinea golănească a antrenorului Jan Pytlick, care i-a îndemnat pe spectatori, prin intermediul presei daneze, să le fluiere pe handbalistele românce. Evident că nu este prima oară ÅŸi nu va fi nici ultima când un public gazdă fluieră ÅŸi huiduie o echipă oaspete, acest lucru întâmplându-se ÅŸi în România, însă când antrenorul unei echipe naÅ£ionale la un Campionat European promovează astfel de manifestări este clar că s-a ajuns prea departe ÅŸi că se impune o reacÅ£ie, atât din partea presei române, cât ÅŸi a FederaÅ£iei Române de Handbal.
România - Danemarca 22:25 (14:15)
România: Ungureanu, Tolnai – portari; Neagu – 8, Vărzaru – 4, Stanca – 3, Fiera – 3, Geiger – 2, Åžoit – 1, Ardean Elisei – 1. Au mai jucat Han, Manea, Tivadar. Antrenori Radu Voina, LuminiÅ£a HuÅ£upan.
Danemarca: Mortensen, Petersen – portari; Norgaard – 7, Jorgensen – 4, Kviesgaard – 3, Moller – 3, Skov – 3, Troelsen – 2, Thorsgaard – 2, Melgaard – 1. Antrenor Jan Pytlick.
Pag. 9 din 15
| 2 art./pag. | Total 29 art. |
Mâine se desfăşoară prima clasică cu adevărat importantă din acest sezon, Milano-San Remo. Considerată unul
Meciul dintre Shaun Murphy ÅŸi Ricky Walden, ce s-a desfăşurat în cadrul optimilor PTC Grand Final, s-a în
Campionul mondial din 2009 ÅŸi-a apărat tricoul albastru în ultimele 2 etape ale cursei dintre Marea Tireniană Å
În deschiderea meciului cu Utah de săptămâna trecută, Chicago a celebrat împlinirea a 20 de ani de
În Mexic s-a desfăşurat între 3 ÅŸi 6 martie a doua etapă a sezonului 2011 din Campionatul Mondial de ral
Ultima etapă din Paris-Nice nu a adus modificări majore în clasamentul general, deÅŸi cicliÅŸtii au trecut peste
Cea mai lungă etapă din această ediÅ£ie de Tirreno-Adriatico a fost oportună pentru Philippe Gilbert, învingă
ScoÅ£ianul John Higgins nu i-a cedat lui Jamie Cope decât un frame pentru fiecare sesiune de joc ÅŸi s-a impus &ic