Mark Selby obţine o victorie zdrobitoare în faţa lui Ding Junhui

Snooker - Turnee majore / Autor: Florentin Nica / Data: 05 Feb. 2011

Meciul dintre Mark Selby ÅŸi Ding Junhui din sferturile Mastersului Germaniei s-a terminat cu un scor mult mai drastic decât a arătat-o jocul de la masă: 5-1 în favoarea englezului. A fost o confruntare cu adevărat impresionantă, în care nu au contat numai abilităţile tehnice ale celor doi sportivi, care sunt foarte talentaÅ£i, ci ÅŸi capacitatea lor de a-ÅŸi stăpâni emoÅ£iile.

Ding începe promiţător meciul, frame-ul dintâi revenindu-i după un break de 118 puncte, dar îÅŸi va pierde încrederea pe parcurs ÅŸi, cum ÅŸtim că este un jucător de moral, comite apoi câteva greÅŸeli care-l costă partida.

Jocul al doilea ajunge la un moment dat într-o situaÅ£ie aparent fără ieÅŸire. Bila albă face de mai multe ori drumul între manta superioară ÅŸi grupul aproximativ compact de bile roÅŸii. Asta până ce acest mănunchi se răsfiră, iar cei doi sunt nevoiÅ£i să caute alte soluÅ£ii. Începe apoi o tatonare tactică în care multe bile roÅŸii sunt trimise în jumătatea inferioară a mesei, majoritatea în apropierea mantelor. Această situaÅ£ie îl va împiedica pe Ding să dezvolte un break câÅŸtigător, deÅŸi părea că va face faţă situaÅ£iei dificile de la masă. El strânge doar 22 de puncte, ratând o lovitură grea la buzunarul verde. Vor urma iar momente în care jocul va intra în zona tactică. Cel care greÅŸeÅŸte este Ding, căruia nu-i iese încercarea de buzunar la bila maro, iar Selby egalează.

Cu toate că Mark Selby este primul care punctează la masă, după ce Ding ratează lovitura la buzunarul de mijloc, totuÅŸi el nu adună decât 43 de puncte la primul său break al frame-ului trei. Chinezul Ding Junhui inventează o lovitură de distanţă superbă ÅŸi face un break de 62 de puncte, însă, mai târziu îi va lăsa bila galbenă pe buzunarul verde adversarului ÅŸi Selby va închide masa (2-1).

În jocul cu numărul trei Ding pare că a căzut din punct de vedere moral. El ratează la începutul frame-ului câteva lovituri ÅŸi comite ÅŸi un fault, iar Selby, cu două urcări la masă (de 40 ÅŸi 69 de puncte) reuÅŸeÅŸte să termine sesiunea în avantaj.

După pauză, cel care deschide jocul este Ding Junhui: el îi va lăsa posibilitatea de atac lui Selby, care va introduce, dar doar pentru un break de 33 de puncte. Nu degeaba i se spune Bufonul din Leicester: în momentul în care are nevoie de păianjen pentru a executa o lovitură extrem de dificilă cu bila albă poziÅ£ionată foarte aproape de mănunchiul de bile roÅŸii, el face câteva glume ÅŸi distrează publicul pentru a mai diminua presiunea ÅŸi a-ÅŸi calma spiritul. Jan Verhaas – arbitrul întâlnirii – are ÅŸi el de lucru, întrucât după un fault al lui Ding la bila roz trebuie să refacă poziÅ£ia dinaintea loviturii. DeÅŸi nu reuÅŸeÅŸte să aÅŸeze exact la fel bilele pe masă, totuÅŸi important e că jucătorii se înÅ£eleg, iar meciul continuă. Ding îl solicită la maximum pe oponentul său cu un snooker în spatele bilei albastre, situaÅ£ie din care englezul iese bine. Tot Ding Junhui pare să aibă spre final o evoluÅ£ie excelentă, dar clachează din nou la o lovitură la bila galbenă de pe manta inferioară, iar Selby închide masa (4-1).

În ultimul frame al meciului chinezul are ÅŸi ghinion: un kick îl face să piardă controlul mesei. Are parte doar de un break de 19 puncte. Selby este omul meciului pentru că profită de o ratare a lui Ding ÅŸi sparge pachetul de bile roÅŸii asta permiÅ£ându-i să dezvolte un break consistent. Încheie evoluÅ£ia la masă cu un snooker în spatele bilei verzi, Ding ratează ÅŸi lasă poziÅ£ie de „Free Ball”, cedând partida. Chinezul s-a luptat pentru fiecare joc, Selby fiind totuÅŸi mai bun de data aceasta.

Învingătorul din această partidă a spus: „Mă aÅŸteptam să fie un meci foarte greu în compania lui Ding, mai ales după ce a câÅŸtigat Mastersul Londrei. Dar eu am prestat un snooker solid, am făcut puÅ£ine greÅŸeli, pentru că nu îmi puteam permite să-i dau ocazia să-ÅŸi intre în mână. Asta mi-ar fi fost fatal. Ding e unul dintre cei mai buni sportivi din lume când vine vorba de construcÅ£ia unor break-uri câÅŸtigătoare, iar în ultimii ani a căpătat ÅŸi maturitatea în joc care-i lipsea. Nu m-am gândit să fac un joc tactic, aÅŸa s-a întâmplat să ruleze bilele pe masă. Nu am realizat break-uri mari, dar am făcut ce trebuia ca să pot ieÅŸi victorios. ÎÅ£i oferă o presiune suplimentară faptul că poÅ£i vedea ÅŸi celelalte mese, dar eu am încercat să rămân concentrat la meciul meu. Publicul e absolut grozav – a fost multă lume la această partidă ÅŸi sunt sigur că ÅŸi în noaptea asta va fi la fel. Åži toÅ£i jucătorii apreciază asta întrucât asta îi motivează.”

Pentru că tot amintea Mark Selby de faptul că au mai fost meciuri în aceeaÅŸi zi, în aceeaÅŸi clădire, să aducem la cunoÅŸtinţă cititorilor ÅŸi rezultatele celorlaltor partide din sferturi:
 

  • Graeme Dott – Stephen Maguire (5-2) – la acest meci s-au înregistrat două break-uri de peste 100 de puncte: unul din partea lui Maguire (130 de puncte), celălalt al lui Dott (140 de puncte). Graeme Dott a spus după meci: „Am jucat bine azi, cred că doar în frame-ul al ÅŸaselea am greÅŸit. În rest am jucat perfect. Eu ÅŸi Stephen suntem foarte buni prieteni, dar când vine vorba de competiÅ£ii de snooker suntem cei mai îndârjiÅ£i inamici. El nu a fost în cea mai bună formă azi de aceea am câÅŸtigat la acest scor.”
  • Mark Williams – Joe Perry (5-1) – ÅŸi în acest meci avem parte de două break-uri mari din partea ambilor oponenÅ£i: Mark Williams (122 de puncte) ÅŸi Joe Perry (100 de puncte). Williams a declarat după meci: „Joe a început meciul precum o rachetă, iar eu mă bucur că am revenit foarte repede în joc ÅŸi am reuÅŸit să câÅŸtig. Este foarte puÅ£in timp între sferturi ÅŸi semifinale, iar eu am să merg acum cât mai repede la hotel să mănânc ceva. Sunt bucuros că sunt primul care se califică în faza următoare a competiÅ£iei pentru că am mai mult timp la dispoziÅ£ie pentru a mă pregăti.”
  • Marco Fu – Joe Swail (5-1). După meci Fu a declarat: „Nu a fost o victorie spectaculoasă, dar am jucat bine pentru a învinge. Al patrulea frame a fost unul foarte important cu bila roz ÅŸi cea neagră în poziÅ£ii imposibile. Amândoi am făcut multe greÅŸeli, dar eu am ÅŸtiut să profit mai bine de oportunităţile pe care le-am primit de la adversar. Asta e ceea ce ai de făcut pentru a trece mai departe într-un turneu mare. Din punctul meu de vedere joc ok, lovesc cum trebuie bilele, dar trebuie să mă adun la maximum pentru meciul cu Mark, pentru că am văzut că e în formă mare la acest turneu.”   


 

 

Galerie imagini

Articole din aceeasi categorie

Snooker / Turnee majore / Autor: Florentin Nica / 21 Feb. 2011

John Higgins îşi apără cu succes titlul de la Openul Galez

John Higggins a câÅŸtigat ieri, 20 februarie 2011, meciul său împotriva lui Stephen Maguire cu scorul de 9-6. Maguire începe mai bine partida ÅŸi termină în avantaj prima sesiune de joc (3-5), dar John este de neînvins în sesiunea decisivă, când nu-i mai cedează...  

Snooker / Turnee majore / Autor: Florentin Nica / 20 Feb. 2011

Stephen Maguire merge în finala cu John Higgins

Meci dramatic în noaptea de 19 februarie 2011, având toate ingredientele necesare unei finale: cei doi sportivi au dus partida în joc decisiv, au făcut spectacol cu atacuri curajoase, dar au ÅŸi ratat lovituri esenÅ£iale în economia disputei; am avut parte chiar ÅŸi de break-uri...

Pag. 1 din 29 | 2 art./pag. | Total 57 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole