Stephen Maguire merge în finala cu John Higgins

Snooker - Turnee majore / Autor: Florentin Nica / Data: 20 Feb. 2011

Meci dramatic în noaptea de 19 februarie 2011, având toate ingredientele necesare unei finale: cei doi sportivi au dus partida în joc decisiv, au făcut spectacol cu atacuri curajoase, dar au şi ratat lovituri esenţiale în economia disputei; am avut parte chiar şi de break-uri de peste 100 de puncte (din partea lui Maguire: 109 şi 137 de puncte).

Mark Selby a pierdut meciul din cauza deschiderii nereuşite în frame-ul decisiv; Maguire a venit la masă şi a avut o evoluţie excelentă cu o lovitură cu manta la buzunarul de mijloc stânga absolut superbă; s-a oprit doar la un break de 67 de puncte; Selby ar fi avut nevoie de două snookere, dar jucând bila roz acest număr a crescut la trei; nu a obţinut niciunul pentru că i-a aşezat pe buzunarul superior dreapta o bilă lui Maguire, iar acesta a câştigat cu 6-5.

Selby încearcă în primul frame să întoarcă bila albă în jumătatea inferioară a mesei, dar nu reuşeşte. Maguire construieşte un break de 70 de puncte şi duce scorul la 1-0. Un break de 39 de puncte, urmat de un joc de aşteptare şi un fault al lui Maguire, după ce reuşise lovitura de buzunar, îi sunt suficiente lui Selby pentru a egala (1-1). În frame-ul următor, când s-a ajuns la ultimele bile de pe masă (cele colorate), Mark Selby a avut răbdare: el a aşteptat greşeala adversarului ca un vânător ce-şi aştepată prada, ca un soldat ce-l aşteptată pe celălalt să-şi epuizeze muniţia, iar apoi îi iese în faţă şi-l execută. Din păcate, Selby a ieşit din tranşee şi s-a aşezat cu spatele la zid, apoi dându-i singurul glonţ pe care-l mai avea lui Maguire, care a dus scorul la 2-1 într-un mod nesperat. El a profitat de faptul că Mark Selby i-a lăsat ultima bilă neagră pe buzunarul superior stâng – aceasta se afla în momentul în care în care Selby a executat lovitura pe manta superioară – şi a intrat în avantaj. Sesiunea întâi s-a încheiat apoi la egalitate după un joc mai lung şi mai încâlcit pe care şi l-a adjudecat englezul Selby.

După pauză, Maguire ratează bila neagră de pe punct şi Selby închide masa (2-3). Scoţianul dă un răspuns pe măsură, un break de 137 de puncte ajutându-l să egaleze (3-3). Bufonul din Leicester, după o lovitură grea de distanţă, reuşeşte un alt break consistent (88 de puncte) şi duce din nou scorul în avantajul său (3-4). Frame-ul următor îi revine scoţianului: se joacă la bila galbenă. Selby ratează lovitura defensivă, iar Maguire caută şi găseşte cu acea bilă buzunarul verde, egalând din nou (4-4). Apoi intră şi el în avantaj în urma unui break de 109 puncte (5-4). Selby găseşte puterea interioară să ducă meciul în joc decisiv, realizând un break de 90 de puncte, dar greşeşte în ultimul frame chiar în deschiderea acestuia şi pierde cu scorul de 6-5.

După meci Maguire a declarat: „În joc decisiv ceea ce-ţi doreşti este o şansă, iar eu când am avut una am vrut să profit de ea şi să rămân cât mai mult posibil la masă. Aş fi putut să joc o lovitură de siguranţă în locul uneia cu manta, dar m-am decis să o aleg pe ultima. Mark are obiceiul de a te pune în situaţii complicate şi e foarte greu să-l îndepărtezi de la masă. Nu e deloc încântător să pierzi un joc în felul acesta, dar de data asta a fost rândul meu să câştig. Eu şi John suntem foarte buni prieteni, dar suntem amândoi profesionişti, iar prietenia noastră nu ne va afecta meciul de mâine. Când ne antrenăm împreună mai mereu avem meciuri foarte bune, de aceea cred că şi mâine vom avea o partidă de o calitate ridicată. Dreptul de a mă lăuda că am câştigat e mai important decât un titlu. John joacă excelent şi chiar şi când prinde o zi mai puţin fastă tot e foarte greu de învins. E foarte bine chiar şi numai pentru faptul că am reuşit să ajung în finală, dar dacă voi pierde mâine cu siguranţă voi fi devastat.”

Anul acesta vom avea o finală 100% scoţiană (John Higgins – Stephen Maguire). Acest lucru nu s-a mai întâmplat de mult timp: acum şase ani Stephen Hendry l-a învins pe Graeme Dott în finala Cupei Malta.

 

 

Galerie imagini

Articole din aceeasi categorie

Snooker / Turnee majore / Autor: Florentin Nica / 18 Feb. 2011

Stephen Maguire opreşte ascensiunea lui Mark Williams

Stephen Maguire Foto www.guardian.co.uk

După parcursul remarcabil pe care l-a avut în această săptămână, Mark Williams – cel care şi-a învins toţi adversarii de până acum cu scorul de 4-0 – a pierdut în sferturi cu 5-3 în faţa scoţianului Stephen Maguire. Cu o seară înainte, Maguire îl învinsese pe bunul prieten...

Snooker / Turnee majore / Autor: Florentin Nica / 18 Feb. 2011

Hendry – de la extaz, la agonie

Stephen Hendry

Stephen Hendry a reuşit un break de 147 în debutul meciului cu Stephen Maguire, dar apoi s-a stins şi a pierdut partida cu 4-2.

Pag. 3 din 29 | 2 art./pag. | Total 57 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole